Hogyan legyél elégedettebb magaddal és az életeddel: 3 egyszerű, hatásos tipp

Nézd meg az alábbi tréninget ha meg akarsz szabadulni az érzelmi vagy kényszeres túlevéstől. Ingyen van.

ingyenes tréning kényszeres evés érzelmi evés

 

Szeretnél elégedettebb lenni magaddal és az életeddel? Marisa Peer híres brit pszichiáter, aki rengeteg híres embert kezelt, kezdve hollywoodi színészektől, rock sztárokon, olimpiai sportolókon, politikusokon és billiomosokon keresztül a királyi családig, azt vallja, hogy az alábbi tippek segítségéval boldogabbá, elégedettebbé válhatunk.

Valami hiányzik az életükből

Sokan érzik úgy, hogy valami hiányzik az életükből, mint például szeretet, párkapcsolat, siker, pénz, boldogság, vonzó test. Az esetek nagy többségében ez a hiány nem valami fizikai hiányosságból ered, ami megakadályozná az illetőt abban, hogy ezt a dolgot megszerezze, hanem a saját hite abban, hogy ez a dolog számára nem elérhető, nem kaphatja meg valami oknál fogva. Ezt a hitet meg lehet változtatni, át lehet programozni az agyunkat, hogy elhiggyük, hogy mindezt megkaphatjuk, megérdemeljük.

Például ha valaki gyerekkorában azt látta, hogy a szülei nem boldogok egymással, elváltak, valamelyik szülő elhagyta a másikat, felnőtt korában úgy érezheti, hogy nem képes egy sikeres párkapcsolatot kialalkítani. Vagy mert egy olyan családban nőtt fel, ahol mindenki túlsúlyos volt, úgy érzi neki sincs más lehetősége, túlsúlyosnak kell lennie. Vagy ha szegénységben nőtt fel, neki is pénzügyi problémákkal kell küzdenie egész életében. Ez a berögzült hitrendszer azonban megváltoztatható, átalakítható, nincs kőbe vésve. Át kell venni az irányítást és pozitív irányba alakítani őket. De hogyan?

Az alábbi három tipp segíteni fog ebben. ha elsőre furcsának, viccesnek tűnnek is, csak próbald ki! Semmibe nem kerül, viszont teljesen megváltozhat tőle az életed.

Ez a blogposzt affiliate linkeket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy ha erre kattintva vásárolsz, akkor én abból egy kis jutalékot kapok. Ettől Neked a termék semmivel sem kerül többe, csupán támogatod a blogomat, hogy továbbra is tudjak Neked segíteni.

hogy legyél boldog és elégedett

1. Elég vagyok

Tudatosítanunk kell magunkban, hogy elegek vagyunk. Nagyon sok ember szenved attól, hogy másokhoz hasonlítja magát és úgy érzi ő kevesebb, nem érzi magát elég gazdagnak, sikeresnek, okosnak, magabiztosnak, szépnek, vékonynak, vagyis elégedettnek magával vagy az életével. Az életük valamely szakaszában történt valami, ami elhitette velük, hogy valamiben nem elég jók vagy nem érdemelnek jót. Sok sikeres ember egyre csak hajszolja magát, hogy egyre nagyobb sikereket érjen el, többet és többet birtokoljon, és mégsem boldog, elégedett az elért sikerektől, gazdagságtól. Ennek oka lehet, hogy például gyerekkorában nem kapott elég szeretetet, nem érezte, hogy megbecsülnék és így próbálja másoktól megszerezni a szeretet, megbecsülést. Mások túl sokat esznek, mert étellel próbálják elnyomni ezt a hiányérzetet, betölteni azt az űrt, amit magukban éreznek. Erről a hiánypótló evésről egy korábbi blogbejegyzésemben is olvashatsz. Sajnos ez a belső őrlődés előbb utóbb valamilyen testi tünet formájában jelentkezik, mint pl. elhízás, depresszió, alkohol, gyógyszer/kábítószer vagy szex függőség, stb.

Related post  Hogy ne együnk állandóan karantén alatt - 2. rész

Ha ilyen kisebbrendűségi érzések kerítenének hatalmukba, nagyon hatásos lehet, ha magadban rengetegszer elismételgeted, hogy “Elég vagyok, elég vagyok, elég vagyok, több mint elég vagyok, mindig elég leszek, mindenből elég van nekem…” minden nap, legalább 21 napig. Marisa Peer azt javasolja, hogy írd ezt egy cetlire és ragaszd a tükörre, falra, hűtőre, bárhová, ahol sokszor látod, hogy beleégjen a tudatodba, hogy ELÉG VAGY.

2. Dicsérd magad

Másik hatásos módszer, ha elkezded dicsérni magad. Mindent amit másoktól szeretnénk hallani elkezded magadnak mondogatni: Jó feleség vagyok. Jó anya vagyok. Jó gyereke vagyok a szüleimnek. Jó munkaerő vagyok. Sikeres vagyok, boldog vagyok, vonzó vagyok és így tovább. Amire vágysz. Amitől elégedettebb leszel. Dicsérd magad! Sokszor ha mások dicsérnek, valamilyen hátsó szándékkal teszik azt, úgyhogy ne várj erre, kezdd el mondogatani magadról azt, amit másoktól szeretnél hallani. Az életed meglepő módon meg fog változni.

Legtöbbünk nem tudja elfogadni a dicséretet, rögtön mondunk valami negatívumot magunkról. Például: “Milyen jól nézel ma ki!” “Jaj ne is mondd, olyan szörnyű a hajam.” vagy “Gratulálok, ezt nagyon jól csináltad!” “Dehogy is, itt is és itt is elrontottam.” vagy “Hogy lefogytál!” “De még mindig csupa narancsbőr vagyok.” Meg kell tanulnunk elfogadni a dicséretet és dicsérni magunkat is. A kritizálás, akár saját magunktól vagy mástól ered, elsorvasztja az embert, ugyanakkor a dicséret építő jelleggel hat. Ezért gyerekeinket is dicsérve tanítsuk folytonos dorgálás helyett. Le kell szoknunk saját magunk kritizálásáról is, és csak pozitív dolgokat mondjunk, gondoljunk magunkról. Azt is meg kell tanulnunk, hogy ne engedjük be a negatív kritikát másoktól sem, ne hagyjuk, hogy hasson ránk (kivéve az építő jellegű, kedvesen tálalt kritikát). Tudom ez rettenetesen nehéz, de meg lehet tanulni, mint minden mást 🙂

Related post  Használd az agyad, hogy megszabadulj rossz szokásaidtól - 5 hatékony lépés

3. A fájdalom és élvezet ikerpáros javunkra fordítása

Az elménk elsődleges feladata, hogy életben tartson és megvédjen bennünket a fájdalomtól és a a kellemes élmények, élvezetek felé tereljen bennünket. Ha teszem azt volt egy rossz élményed (nem sikerült egy vizsgád, vagy előadásod, vagy egy sport eseményen rosszul szerepeltél), és azt mondod magadnak: „Soha többé nem akarom ezt a szörnyűséget átélni!“ az agyad elkezd azon dolgozni, hogy ezt a kívánságot teljesítse. Így amikor legközelebb hasonló feladat előtt állsz, megpróbálja megakadályozni, hogy részt vehess, pl. teljesen leblokkolsz és egy szót sem tudsz szólni, pánik rohamod lesz, beteg leszel, megy a hasad, fáj a fejed.

Amikor félelmet éreznél, meg kell tanulni izgatottságot érezni. Ahelyett hogy azt mondanánk, hogy „Jaj de félek, úgy izgulok, egy porcikám sem vágyik erre“, sugalljuk azt magunknak és mondogassuk magunkban, hogy “Meg tudom csinálni, meg fogom csinálni, alig várom, hogy meglássam milyen lesz, olyan kiváncsi vagyok“, stb. Izgalmasnak, érdekesnek, örömtelinek kell lefestened a fejedben az eseményt, mivel az elménk a kellemes élmények felé vezet bennünket és meg akar védeni mindenáron a kellemetlen élményektől. Soha ne mondd, hogy félek, izgulok, mondd azt, hogy izgatott vagyok!

Neked van valami tipped, hogyan lehetünk elégedettebbek? Ha igen, boldogan olvasnék róla a hozzászólásokban 🙂

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy legyél magabiztosabb, sikeresebb, jó szívvel ajánlom Marisa Peer könyvét: Rendíthetetlen önbizalom

Nézd meg az alábbi tréninget ha meg akarsz szabadulni az érzelmi vagy kényszeres túlevéstől. Ingyen van.

ingyenes tréning kényszeres evés érzelmi evés

Ha tetszett amit olvastál megtennéd a kedvemért, hogy megosztod másokkal is?

Sok boldogságot! 🙂

ritamayblog.com

Sign up for our newsletter.

We will send healthy lifestyle and weight loss, and emotional eating tips straight to your inbox.

If you have questions or comments you can find me at hello@ritamayblog.com

A free chapter and 3 free videos to help you stop emotional and binge eating

20 habits to lose weight without dieting for those who have always struggled losing weight

How to stop eating your feelings workbook to break free from emotional and binge eating

permanent weight loss without dieting course

Picture of Rita May

Rita May

Hi! I'm so happy to see you here! I hope you come back often.

I help busy and driven female professionals, entrepreneurs and hard working mothers to find time and motivation to eat a balanced diet and transform their relationship with food.

I help you reprogram your mind so you stop emotional eating.

I teach you to stop the negative self-talk and take good care of yourself so food is not your main pleasure source.

Affiliate disclosure

This blog post may contain affiliate links. If you click on one of my affiliate links and make a purchase, I may receive a commission for referring you.

Please know that I only recommend resources I believe in and highly recommend.

Shopping Basket

wait a minute...

For free weight loss and emotional eating

support check out my Freebies page!