A túlevés okai – az önszabotálás okai

Nézd meg az alábbi tréninget ha meg akarsz szabadulni az érzelmi vagy kényszeres túlevéstől. ingyenes tréning kényszeres evés érzelmi evés

A túlevés okai – mit jelent az önszabotálás?

Ebből a posztból megtudhatod mik az önszabotásás és a túlevés okai.

Gondolom ismerős a szituáció, amikor belekezd valamibe – legyen az egy diéta, fitness program, nyelvtanulás, egy új projekt – elérsz benne egy bizonyos szintet és vagy leragadsz ott, vagy visszaesel egy korábbi szintre (pl. visszahízod az összes leadott kilót vagy félbehagyod a nyelvtanulást, projektet). Ezt persze csalódás követi vagy akár önszidalmazás, önutálat is.

Miért viselkedünk úgy mintha önmagunk ellenségei lennénk?

Önszabotálás, maga alatt vágja a fát

A túlevés okai – miért nem tartod be a diétád vagy fitness rutinod 

Maradjunk a fogyás, alakformálás témánál, bár az első pont kivételével, az itt leírt okok bármely más jellegű önszabotálás okai is lehetnek.

Kémiai függőség

A legkézenfekvőbb oka egy diéta félresiklásának, amikor agyonfeldolgozott, függőséget okozó anyagokat tartalmazó ételekkel túlesszük magunkat.

Sokan ha ilyen ételeket esznek, egyrészt nem tudják abbahagyni, túleszik magukat, illetve nem tudnak lemondani róluk, mert függnek tőlük mint egy kábítószertől. Tulajdonképpen ez is a céljuk az élelmiszergyártóknak: adalékanyagok hozzáadásával, zsír, liszt, só vagy cukor kombinálásával, olyan élelmiszereket előállítani, amikről nem tudunk lemondani.

Szigorú diétázás

Ha valaki sokáig szigorúan diétázott és semmi élvezeti ételt nem engedett meg magának, egy idő után elfogy az akaratereje és jól teleeszi magát valamivel, amire már olyan régóta vágyott. Nem csak a pillanatnyi élvezet miatt eszik, hanem be akarja próbálni az összes múltbeli és jövőbeli alkalmakat mivel holnaptól már megint nem ehet majd ilyet.

önszabotálás, túlevés

Érzelmi túlevés okai

Ha azonban ez az eset nem áll fenn, tehát valaki meg tud enni csak egy-két kekszet vagy kocka csokit vagy csipszet, de időnként elkapja a gépszíj és megeszik minden keze ügyébe esú ételt, akkor inkább valami lelki okot kell keresni. Sokszor nem az a probléma, hogy mit eszel, hanem hogy mi esz téged belülről. Ezek a lelki okok a következők lehetnek:

Félelem a változástól

Nem ehetem a kedvenc ételeimet.

Nem mehetek a barátaimmal társaságba ahol enni kell.

Nem fogom tudni megtartani a leadott súlyt, kinevetnek, leszólnak emiatt.

Másképp fognak velem viselkedni amikor vékonyabb leszek (pl. a túlsúlyos barátaim kiközösítenek).

El kell kezdenem párt keresni, nincs kifogás, hogy a súlyom miatt úgysem tetszem senkinek.

Nem ölhetem a bánatomat többé zabálásba, nem lehet az érzéseket evéssel elnyomni, letompítani, muszáj lesz szembenézni velük és átélni őket, megoldást találni rájuk.

Nem lesz többé lehetőség a „Ha majd egyszer lefogyok, akkor…” kifogásra.

Régi (szexuális) trauma miatt vastag zsírréteggel próbálja valaki megvédeni magát, nehogy újra megtörténjen az eset és fél ettől megszabadulni.

 Valamilyen hiányt pótol az evés

Szeretethiány.

Figyelemhiány.

Magány.

Önbecsülés, önbizalom hiány.

Élmények hiánya (unalom, monotónia).

Alváshiány – az ételből próbáljuk a hiányzú energiát pótolni.

Stresszkezelőképesség hiánya – idegesség, szorongás, aggodalom.

önszabotálás, túlevés okai

Méregből/indulatból evés

Valamit mindig rágni kell – ki nem mondott dolgok miatt van.

Egy vita után mindig enni kell valamit levezetni a feszültséget.

Feszült vagyok, rágcsálnom kell valamit.

stresszevés, túlevés okai

Megszokásból evés

Gyerekkorunkban belénk idegződött, hogy mindig meg kell enni mindent a tányérunkról.

Szüleink vagy nagyszüleink étellel – különösen édességgel – vigasztaltak vagy jutalmaztak.

Mikor hazamentem iskolából/munkából mindig valami finomsággal várt édesanyám, így amikor meglátogatom szüleimet, mindig a konyhába indulok.

A tv előtt mindig rágcsálni szoktam valamit.

Míg az hiánypótlásból evők általában a puha, krémes, kényeztető jellegő ételekre vágynak, addig az indulatból evők inkább a ropogós dolgokat kívánják, mint csipsz, mogyoró, keksz, stb.

 

Ha szeretnéd, de nem tudod egyedül leküzdeni a túlevési szokásodat, szívesen segítek egy ingyenes “mini coaching” beszélgetéssel. Itt tudsz rá bejelentkezni: ingyenes konzultáció

Hogy előzd meg a túlevést

Vizualizáld, részletesen képzeld el a sikeredet

Mit tegyünk, hogy megelőzzük életmódváltásunk önszabotálását? Erre a kérdésre részletesebben egy külön blog posztban válaszolok, de egy egyszerű tippet itt is megemlítek.

Related post  A túlevés megállítása illetve megelőzése - 5 egyszerű tipp

Ülj le pár percre egyedül, csitítsd el az elmédet és képzeld el, hogy fogod érezni magad amikor már elérted a célodat. Vegyük most példaként a fogyást, alakformálást. Próbáld minden érzékszervedet bevetni, képzeld el milyen érzelmeket fogsz érezni (pl. büszkeség, önbizalom), lásd magad, ahogy a fürdőruhádban vagy rövid nadrágban, szűk felsőben is magabiztosnak érezed magad, lásd milyen sok energiád van a szeretteiddel együtt töltött időre, sportra, milyen jól nézel ki a fotókon, hallgasd milyen dicsérő szavakat mondanak majd mások rólad vagy képzeld el, ahogy megérinted a lapos, feszes hasad.

De ugyanígy alkalmazható ez a módszer arra is, hogy lássuk, halljuk magunkat folyékonyan társalogni valakivel egy idegen nyelven, lássuk magunkat ahogy sikeres új projektet/üzletet vezetünk és a klienseink/vevőink tisztelnek, megbíznak bennünk. Próbáld ezt a képet/mozgó képet olyan izgalmassá, életszerűvé tenni, amennyire csak tudjod! Éld át az érzéseket! Ismételed ezt lehetőleg naponta, amíg bele nem ivódott az agyadba.

a túlevés okai

Ezután ha rád tör az inger, hogy szabotáld azon cselekedeteidet, amelyek ehhez a sikerhez vezetnének, csak próbáld egy pillanatra elcsendesíteni az elmédet és idézd fel ezt a képet. Az esetek nagy részében, főleg ha már egy ideje gyakorlod a sikered vizualizálását, ez a pár pillanat megtorpanás pontosan elég lesz ahhoz, hogy ne tedd meg azt a lépést, amivel elrontanád az eddigi igyekezeted eredményeit.

Figyeld meg az érzéseidet

Próbáld meg azt is megfigyelni, hangsúlyozom megfigyelni és nem belelohallni magad, hogy éppen milyen érzések uralkodtak el rajtad mikor rádtört a túlevési inger. Idegesség, szorongás, fáradtság vagy esetleg unalom? Mi vezetett ehhez az állapothoz? A fenti ok közül melyik jellemző rád? A környezetednek volt ebben szerepe? Ne akard megváltoztatni az érzelmeidet, vagy másokat hibáztatni, csak egyszerűen vegyél tudomást róluk, próbálj racionálisan információt gyűjteni, hogy miért jutottál ebbe az érzelmi állapotba. Ez segít abban, hogy felismerd a kiváltó okokat, mielőtt túl késő lenne. Rá fogsz jönni, hogy az érzelmeidet úgysem tudod megváltoztatni, azt viszont igen, hogyan reagálsz rájuk. 

Ha szeretnéd, de nem tudod egyedül leküzdeni a túlevési szokásodat, szívesen segítek egy ingyenes “mini coaching” beszélgetéssel. Itt tudsz rá bejelentkezni: ingyenes konzultáció

Nézd meg az alábbi tréninget ha meg akarsz szabadulni az érzelmi vagy kényszeres túlevéstől.

ingyenes tréning kényszeres evés érzelmi evés

Egy személyes megjegyzés: ha tetszett amit olvastál megtennéd a kedvemért, hogy megosztod másokkal is?

Nagyon köszönöm!

5 ok amiért önszabotálod a diétás sikerét

ritamayblog.com

Related post  A túlevés megállítása illetve megelőzése - 5 egyszerű tipp
Related post  Hogyan legyél elégedettebb magaddal és az életeddel: 3 egyszerű, hatásos tipp
Related post  Mi a tápanyagdús, egészséges étkezés egyenlete?

Sign up for our newsletter.

We will send healthy lifestyle and weight loss, and emotional eating tips straight to your inbox.

If you have questions or comments you can find me at hello@ritamayblog.com

A free chapter and 3 free videos to help you stop emotional and binge eating

20 habits to lose weight without dieting for those who have always struggled losing weight

How to stop eating your feelings workbook to break free from emotional and binge eating

permanent weight loss without dieting course

Picture of Rita May

Rita May

Hi! I'm so happy to see you here! I hope you come back often.

I help busy and driven female professionals, entrepreneurs and hard working mothers to find time and motivation to eat a balanced diet and transform their relationship with food.

I help you reprogram your mind so you stop emotional eating.

I teach you to stop the negative self-talk and take good care of yourself so food is not your main pleasure source.

Affiliate disclosure

This blog post may contain affiliate links. If you click on one of my affiliate links and make a purchase, I may receive a commission for referring you.

Please know that I only recommend resources I believe in and highly recommend.

Shopping Basket

wait a minute...

For free weight loss and emotional eating

support check out my Freebies page!