A túlevés megállítása illetve megelőzése – 5 egyszerű tipp

Nézd meg az alábbi tréninget ha meg akarsz szabadulni az érzelmi vagy kényszeres túlevéstől. ingyenes tréning kényszeres evés érzelmi evés

 

Korábbi blog posztomban bemutattam, hogy mi az önszabotálás jelensége és mik a túlevés kiváltó okai. A mostani téma a túlevés megállítása illetve megelőzése. A tippek segítségével megtanuljuk szétválasztani a kiváltó érzelmeket az önszabotáló cselekedettől.

Related post  A túlevés okai - az önszabotálás okai

Megéri engedni a túlevés ingerének?

Gondolkozzunk el azon, mikor érte meg utoljára engedni a túlevés ingerének. Valószínűleg ritkán.

1. példa

Vegyük például amikor szorít a határidő, valamit nagyon gyorsan meg kell csinálni. A feszültségtől folyamatosan rágcsálni kell, megeszel egy csomag kekszet és egy csomag csipszet és ropit. Jobb lett tőle? Teletömted magad egy csomó vegyszerrel, adalékanyaggal, cukorral, fehér liszttel. Több energiád lett tőle, hogy bírj dolgozni? Dehogyis, csak fáradt és éhes lettél tőle, a vércukor szinted összevissza ugrál, és ha többször is megismétled ezt, mire befejezed a munkát pár kilóval gyarapodtál is. Ha már mindenképpen rágcsálni kell, jobban jársz ha almát, nyers répát, egyéb ropogós zöldségeket, gyümölcsöket eszel.

2. példa

Vagy egy másik példa: finom ebédet főzöl, de a gyerekek csak finnyáskodnak, nyavalyognak, nem eszik, pedig annyit dolgoztál vele direkt nekik, két hete még úgy ízlett nekik ugyanez. Jól felbosszantod magad és megeszed az egészet mérgedben. Jobb lett tőle? Lehet, hogy amíg éppen eszed, az evés folyamata megnyugtat valamennyire, de amint megetted rájössz, hogy rettenetesen túletted magad, a gyerekek még mindig nem ebédeltek semmit és mi a fenének is csináltad most ezt? Ekkor jön a bűntudat, a csalódás, stb.

3. példa

Vagy valaki megkínál a kedvenc édességeddel. Nem tudsz ellenállni, megeszed. Na akkor már úgyis mindegy, a mai napot elszúrtad, akkor már jöhet a pizza is, a fagyi is, stb. Utána persze megint a bűntudat következik, hogy nem volt elég akaraterőd, hogy ellenállj a kísértésnek.

De mint korábban is írtam, a természet mindig erősebb mint az akaraterőnk. Ha megadjuk magunkat a kísértésnek, az nem azt jelenti, hogy gyengék vagyunk, hanem azt, hogy emberek. Ezért a fejünkben kell rendben lenni a dolgoknak, a belső motivációnknak kell elég erősnek lennie ahhoz, hogy ne kelljen az akaraterőnkre hagyatkoznunk. Ahogy mondani szokták, a fogyás a fejben dől el.

túlevés megállítása, megelőzése 5 lépésben

A túlevés megállítása ill. megelőzésére

A belső, erős motivációt a korábban leírt vizualizációs technika rendszeres gyakorlásával alapozhatjuk meg magunkban. Amíg ez meg nem erősödik, tegyük a következőket, amikor legközelebb érezzük az túlevést kiváltó ingert:

1. Állj meg egy pillanatra

Voltunk már hasonló szituációban korábban? Segített rajtunk az evés? Megoldotta a problémát? Nagy valószínűséggel nem. Kedvenc mantrám ilyenkor: „Az evés nem megoldás.“

2. Figyeld meg magad

Figyeljük meg milyen érzések, érzelmek, események vezettek ehhez az állapothoz. Stressz, szorongás, unalom, stb. Akár le is írhatjuk magunknak, hogy legközelebb tudjuk milyen esetben mire számíthatunk magunktól.

3. Tudatosítsd magadban, hogy az érzéseid nem te vagy

Vegyük észre, hogy az érzéseinket, érzelmeinket nem tudjuk irányítani, kiválasztani, azok csak úgy jönnek maguktól, néha hatalmas erővel. Viszont azt meg tudjuk választani, hogy hogyan reagálunk rájuk.

4. Találd meg az érzelmeid gyökerét

Keressük meg, mi okozta ezen érzelmek megjelenését (lásd a korábbi posztomban leírt lehetséges kiváltó okokat). Találjunk egy megoldást az okozat jövőbeli megszüntetésére.

Ha szeretnéd, de nem tudod egyedül leküzdeni a túlevési szokásodat, szívesen segítek egy ingyenes “mini coaching” beszélgetéssel. Itt tudsz rá bejelentkezni: ingyenes konzultáció

A következő blog posztok is segíthetnek:

Related post  Az vagy amit gondolsz magadról - Gondolataink hatása az életünkre
Related post  Használd az agyad, hogy megszabadulj rossz szokásaidtól - 5 hatékony lépés
Related post  Hogyan legyél elégedettebb magaddal és az életeddel: 3 egyszerű, hatásos tipp
Related post  10 inspiráló motiváló podcast, amitől jobban érzed magad

 

5. Pillanatnyi megoldás

Ha a gondolataink elemezgetése után sem múlt el az inger, engedjünk neki és próbáljuk újra legközelebb.

Kipróbálhatjuk pillanatnyilag elterelni a figyelmünket is; beszéljünk valakivel a telefonon, sétáljunk egyet, igyunk egy teát/pohár vizet, rakjunk rendet, stb.

Gondoljunk arra, milyen jól fogjuk érezni magunkat később, mikor rájövünk, hogy sikerült szétválasztanunk az érzelmünket a szokásos túlevéstől. Ez a kis győzelem megerősít abban, hogy a jövőbeli túlevési akcióinkat is képesek leszünk kivédeni.

A túlevés megállítása nem könnyű, első pár alkalommal nem biztos, hogy sikerrel járunk, de ezt ne kudarcként éljük meg, járni is sok esés után tanulunk meg. Gyakoroljunk szorgalmasan és figyeljük mindig magunkat, mi okozta a kudarcunkat, miből milyen következtetést vonhatunk le, ismerjük meg magunkat.

Nézd meg az alábbi tréninget ha meg akarsz szabadulni az érzelmi vagy kényszeres túlevéstől. 

ingyenes tréning kényszeres evés érzelmi evés

 

túlevés megállítása, megelőzése - 5 tipp

Egy személyes megjegyzés: ha tetszett amit olvastál megtennéd a kedvemért, hogy megosztod másokkal is?

 

Sign up for our newsletter.

We will send healthy lifestyle and weight loss, and emotional eating tips straight to your inbox.

If you have questions or comments you can find me at hello@ritamayblog.com

A free chapter and 3 free videos to help you stop emotional and binge eating

20 habits to lose weight without dieting for those who have always struggled losing weight

How to stop eating your feelings workbook to break free from emotional and binge eating

permanent weight loss without dieting course

Picture of Rita May

Rita May

Hi! I'm so happy to see you here! I hope you come back often.

I help busy and driven female professionals, entrepreneurs and hard working mothers to find time and motivation to eat a balanced diet and transform their relationship with food.

I help you reprogram your mind so you stop emotional eating.

I teach you to stop the negative self-talk and take good care of yourself so food is not your main pleasure source.

Affiliate disclosure

This blog post may contain affiliate links. If you click on one of my affiliate links and make a purchase, I may receive a commission for referring you.

Please know that I only recommend resources I believe in and highly recommend.

Shopping Basket

wait a minute...

For free weight loss and emotional eating

support check out my Freebies page!