Az vagy amit gondolsz magadról – Gondolataink hatása az életünkre

ingyenes tréning kényszeres evés érzelmi evés

 

Szinte mindenki ismeri az “Az vagy amit megeszel” mondást. Ugyanígy modhatnánk azonban azt is, hogy “Az vagy amit gondolsz magadról”. Az agyunk ugyanis egy szuperkomputer. Nagy erőkkel azon dolgozik, hogy megvalósítsa azt, amire legtöbbet gondolunk, fókuszálunk és rendszeresen elképzelünk magunkkal kapcsolatban. Például ha azt mondod magadnak, hogy “rossz memóriám van”, erre programozod az agyad és tényleg nem fog emlékezni az új ismerősöd nevére. Vagy “nekem soha semmi sem sikerül”. Nem gond, az agyad ezt is elintézi neked.

Ezért nagyon fontos, hogy pozitív gondolataink legyenek önmagunkról!

Negatív belső kritikusunk hangja csak aláássa az önbecsülésünket, önbizalom hiányhoz, szorongáshoz, önszabotáláshoz és akár depresszióhoz is vezethet. A fogyás és alakformálás terén különösen fontos, hogy kiírtsuk a negatív gondolatainkat, mert azok nagy mértékben képesek hátráltatni bennünket a célunk elérésében. Valójában amikor elkezdünk egészségtelen ételeket kívánni, az esetek nagy részében a belső kritikusunk a ludas a dologban.

Related post  A túlevés okai - az önszabotálás okai
Related post  A túlevés megállítása illetve megelőzése - 5 egyszerű tipp

Gondolataink hatása az életünkre - az vagy amit gondolsz magadról

Nézzük csak meg, hogyan is működik ez az egész? Ami még fontosabb, hogyan tudjuk ezt megállítani?

Egész nap, szinte megállás nélkül gondolunk valamire. Gondolkozunk például a munkánkról, folyamatosan beszélgetünk önmagunkkal a fejünkben: Beraktam a gyereknek a tízórait? Nálam van a telefonom? Bezártam az ajtót? Kell valamit venni a vacsorához? De éhes vagyok.  Mikor jön már a busz? És így tovább egész nap. Ezek ártalmatlan gondolatok.

De például amikor elkezdünk egy életreformot és nem látunk semmi változást két nap után 😉 elkezdődik a negatív susmorgás a fejünkben: Nem is működik ez az egész. Inkább eszek egy pizzát! Kutyát nem érdekli egyébként sem, hogy nézek ki. Valamilyen betegségben meg kell halni, minek sanyargassam magam? Legalább addig élvezzem az életet. Amúgyis, annyiféle diéta van, totál ellentmondanak egymásnak. Most kinek higgyek, miért pont ez működne?

Ezek a negatív gondolatok persze ahhoz vezetnek, hogy feladjuk az életmódváltást és visszatérjünk azokhoz a szokásokhoz amelyek eredetileg az elhízást/betegségeket okozták. Ebből egyértelműen látszik, hogy le kell állítanunk ezeket a negatív gondolatokat a fejünkben. Ennek a legegyszerűbb módja az, hogyha pozitív gondolatokkal helyettesítjük őket. Aha, könnyű azt mondani, de hogyan csináljam?

 

 

Tippek a negatív gondolatok leállításához

1. Kezd a napot pozitív gondolatokkal – az vagy amit gondolsz magadról

Emlékezz: az vagy amit gondolsz magadról. Reggel mikor felkelsz mondj magadról legalább 5 pozitív dolgot (legjobb a tükör előtt, hangosan). Eleinte nagyon nehéz és nevetséges is lehet az egész, de azért mindenképpen próbáld meg legalább egy hétig. De jobb lenne 21 napig. Mindenkinek van valami ami tetszik magán, illetve szeret magában. Lehetnek ezek egészen apróságok, mint például a szemed, a hajad, a mosolyod, a segítőkészséged, a kitartásod, stb.

via GIPHY

 

Válassz magadnak mondatokat, mantrákat, amiket elmondasz naponta többször is, mint pl.

  • Szeretem magamat, és elfogadom olyannak, amilyen vagyok.
  • Jól érzem magam a bőrömben, szeretem az életemet.
  • Lehetőségeim határtalanok.
  • Magabiztos és energikus vagyok.
  • Jól esik a testemnek a tornázás, edzés.
  • Szeretem és kívánom az egészséges ételeket.
  • A jelenben élek és hiszek a jövőmben.
  • Mindent megkapok, amire szükségem van, a számomra legmegfelelőbb időben és helyen.

Innen letöltheted Bagdi Bella ingyenes 333 önbecsülést növelő megerősítését.

Meg is hallgathatod Bagdi Bella lélekmelengető dalait vagy hallgathatsz pozitív megerősítéseket:

101 pozitív állítás Dr Domján Lászlótól Megszabadultam Hu

Megerősítések Nőknek 14 percben  Király Annától

 

Related post  Mi okozza a túlevési rohamaidat? Miért eszel ennyit?
Related post  Túlevés karantén alatt - Mit tegyünk ellene
Related post  Hogy ne együnk állandóan karantén alatt - 2. rész

 

2. Úgy beszélj magadhoz, mintha a gyerekedhez vagy legjobb barátodhoz beszélnél

Ha barátainkkal úgy beszélnénk, mint saját magunkkal, már nem lennének barátaink. Próbáld magad kívülről szemlélni, mintha a barátod vagy gyereked lennél és motiváld, bíztasd, segítsd, és ami legfontosabb szeressd ezt a személyt. A fogyni vágyó barátodnak/gyerekednek biztos nem mondanád azt, hogy “Nézzd mekkora hasad van! Komolyan gondolod, hogy valaha is le tudsz fogyni? Minek strapálod magad, edd meg inkább ezt a tortát!” Ugye?

Úgy beszélj magadhoz, mintha olyan valakihez beszlélnél akit szeretsz. pozitív megerősítések.

 

Related post  Hogyan legyél elégedettebb magaddal és az életeddel: 3 egyszerű, hatásos tipp
Related post  Használd az agyad, hogy megszabadulj rossz szokásaidtól - 5 hatékony lépés

 

3. Kezeld a negatív gondolatokat hívatlan vendégként

A negatív gondolatok csak hívatlan vendégek a fejedben, ne tulajdoníts nekik hatalmas jelentőséget, mert azzal csak megerősíted őket. Hagyd, hogy jöjjenek, aztán menjenek. Ne harcolj ellenük, kritika nélkül fogadd el őket. Úgy képzeld el őket, mint egy-egy átvonuló felhőpamacsot a szép kék égen.

Aztán mindig küldj utánuk egy pozitív gondolatot: “Bármikor ehetnék egészségtelen ételeket, de én azt választom, hogy nem kérek belőlük. Inkább az egészséget és karcsúságot választom.” “Minden elérhető számomra, beleértve az ideális alakot is.”  “Magabiztos vagyok és magabiztosságot sugárzok.”  “Kudarc nem létezik. Vagy nyerünk vagy tanulunk.” “Megérdemlem az egészséget, boldogságot és sikert.” “Az agyamnak határtalan ereje van.”

Mert az vagy amit gondolsz magadról.

Engedd a negatív gondolatokat elszállni, mint egy felhőt
Foto Scott-Webb / Unsplash

4. Élj a jelenben

A negatív gondolatok sokszor a múlthoz vagy a jövőhöz kötődnek. Valami aggaszt ami a múltban történt vagy félsz a jövőtől.

Élj a jelenben, ne a fejedben!

Ne emésztgesd a múltat, már úgysem tudsz rajta változtatni. Add a maximumot a jelenben, figyelj tudatosan a jelen érzéseidre és tanulj belőlük. Így nem kell a jövő miatt sem aggódnod. Kívülről szemlélve próbáld kitalálni, mi indította el benned a negatív gondolatokat. Dolgozz ki egy taktikát, hogy legközelebb hogyan tudnád elkerülni az ilyen szituációkat.

Emlékezz, minden nap üres lappal indítasz!

 

5. Zárd vagy nyisd a napot hálaadással

Ha azzal kezded vagy zárod a napot, hogy felsorolod mi mindenért vagy hálás, megtöltöd a fejed pozitív gondolatokkal és megtanulsz a jóra koncentrálni minden szituációban. Reggel amikor van néhány perced, pl. utazol a munkahelyedre, gondold végig mi mindenért vagy hálás. Lehetnek ezek egészen apró dolgok, mint például, hogy volt ülőhelyed a buszon és most kényelmesen tudsz a hálaadással foglalkozni.

Vagy általános dolgok, mint hogy hálás vagy a családodért, az egészségedért, hogy van tető a fejed fölött és tiszta víz folyik a csapodból. Hogy békében élhetsz. Hogy van munkád és megengedheted magadnak, hogy egészséges ételeket egyél. Vagy egyszerűen a gyönyörű napfelkeltéért, amit láthattál ma reggel.

Vagy lehetnek egészen specifikusak, mint például, a nagy ölelésért és nyálas pusziért amit a kisgyerekedtől kaptál, a kedves mosolyért valakitől, a finom reggelidért vagy hogy belefértél a régóta áhított farmerodba.

Este pedig, elalvás előtt, az internet vagy közösségi média böngészése helyett sokkal jobb hatású, ha végiggondolod a napodat. De NE arra koncentrálj, ami nem úgy sikerült, ahogy szeretted volna! Hanem arra, hogy mi mindenért vagy hálás. Így ahelyett, hogy felzaklatnád magad a negatív gondolatokkal, pozitív gondolatokkal zárod a napot és sokkal jobban fogsz aludni is.

Hálaadással zárd a napot. Adj hálát minden nap.

Ha túlságosan pörög az agyad és nem tudsz elaludni, hallgass meg egy irányított meditációt. Nagyon sok jót lehet találni a YouTube-on teljesen ingyen.

Például:

Elalvást segítő esti meditáció Thétakert Meditációtól

Aludj Jól – Meditáció a jó alvásért! (Relaxációs programozó gyakorlat) DivaMániától

Domján László – Esti zenés meditáció Károly Honti

És egy bónusz videó a bölcs Gunagrihatól: Így jöhetsz ki a negatív, boldogtalan helyzetekből

Related post  10 inspiráló motiváló podcast, amitől jobban érzed magad

 

ingyenes tréning kényszeres evés érzelmi evés
Kattints a képre, hogy megnézhesd a tréninget

Ha érdekel az alábbi feladatkönyv ami segítségével megszabadulhatsz az érzelmi evéstől és kényszeres túlevéstől küldj nekem egy emailt itt. Minél többen érdeklődnek iránta annál nagyobb lesz a motivációm, hogy lefordítsam magyarra. Ha tusz angolul itt megnézheted.

Ez a blogposzt affiliate linkeket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy ha erre kattintva vásárolsz, akkor én abból egy kis jutalékot kapok. Ettől Neked a termék semmivel sem kerül többe, csupán támogatod a blogomat, hogy továbbra is tudjak Neked segíteni.

Ajánlott könyvek:

Sorsfordító önbecsülés - Önszeretet - testszeretet - pozitív énkép - önbizalom Bagdi Bella Sorsfordító önbecsülés – Önszeretet – testszeretet – pozitív énkép – önbizalom Bagdi Bella

Boldogság napló - napi megerősítésekkel Bagdi Bella Boldogság Napló – napi megerősítésekkel Bagdi Bella

Bagdy Emőke - Kádár Annamária - Kozma-Vízkeleti Dániel - Pál Ferenc - Szondy Máté - Bízz magadban! Bízz magadban! Bagdy Emőke – Kádár Annamária – Kozma-Vízkeleti Dániel – Pál Ferenc – Szondy Máté

Bagdy Emőke - Buda László - Kádár Annamária - Pál Ferenc - Fejben dől el? Fejben dől el? – Ami rajtunk múlik – és ami nem Bagdy Emőke – Buda László – Kádár Annamária – Pál Ferenc

 

Neked van valami bevált tipped a negatív gondolatok leállítására, pozitívvá alakítására? Ha igen, boldogan olvasnék róla a hozzászólásokban 🙂

Még több inspirációt találhatsz a Pinterest , Instagram és Facebook oldalaimon.

Egy személyes megjegyzés: ha tetszett amit olvastál megtennéd a kedvemért, hogy megosztod másokkal is? Köszönöm 🙂

az vagy amit gondolsz magadról - gondolataink ereje

Sign up for our newsletter.

We will send healthy lifestyle and weight loss, and emotional eating tips straight to your inbox.

If you have questions or comments you can find me at hello@ritamayblog.com

A free chapter and 3 free videos to help you stop emotional and binge eating

20 habits to lose weight without dieting for those who have always struggled losing weight

How to stop eating your feelings workbook to break free from emotional and binge eating

permanent weight loss without dieting course

Picture of Rita May

Rita May

Hi! I'm so happy to see you here! I hope you come back often.

I help busy and driven female professionals, entrepreneurs and hard working mothers to find time and motivation to eat a balanced diet and transform their relationship with food.

I help you reprogram your mind so you stop emotional eating.

I teach you to stop the negative self-talk and take good care of yourself so food is not your main pleasure source.

Affiliate disclosure

This blog post may contain affiliate links. If you click on one of my affiliate links and make a purchase, I may receive a commission for referring you.

Please know that I only recommend resources I believe in and highly recommend.

Shopping Basket

wait a minute...

For free weight loss and emotional eating

support check out my Freebies page!