Személyes tapasztalataim különböző vegán diétákkal

Nézd meg az alábbi tréninget ha meg akarsz szabadulni az érzelmi vagy kényszeres túlevéstől. Ingyen van.

ingyenes tréning kényszeres evés érzelmi evés

 

A mai poszt témája a személyes tapasztalataim különböző vegán diétákkal. Kérlek olvasd el a cikk végén a Tanulságokat is.

 

személyes tapasztalatok különböző vegán diétákkal

Kiváncsi vagy az én személyes tapasztalataimra?

Mivel kutató a szakmám, szeretek kísérletezni, magamon is 🙂   Úgyhogy kipróbáltam ezt azt én is, hogy lássam mire hogy reagál a szervezetem, így tanácsot is jobban tudok adni.

Egyébként azt tapasztaltam a kísérletezés végére, hogy jobb egyszerűen csak hallgatni a testünk jelzéseire ahelyett, hogy mindenféle diétákat követnénk. A testünk tudja mire van szüksége és ez lehet, hogy neked teljesen más mint nekem. Azon se lepődj meg, hogy ha az “ízlésed”, az ételek amiket kívánsz, változik a koroddal vagy különböző életszakaszokban (évszakok, pubertáció, terhesség, változás kora, stb.)

Mielőtt belefognék a részletek leírásába, szeretnék pár dolgot tisztázni. Az összesített időtartalma ezeknek a “kísérleteknek” kb. 15 év, úgyhogy nem változtatgatom az étkezési szokásaimat olyan gyakran. A leírt súlyvátozások csak 2-3 kiló, semmi drasztikus. Kivéve terhességek után, amikor kb. 10 kilót adtam le mindkét esetben.

A cél igazából csak kísérletezés, hogy találjak egy olyan étkezési módot, amit a leginkább élvezek és hosszú távon is egészséges, jókedvű és nyugodt (alacsony szénhidráttól feszült és türelmetlen vagyok), karcsú és energikus lehetek és a bőröm is jó állapotban legyen (ezt majd később meglátod miért írom). Tudom van egy pár elvárásom 🙂 Azon kívül számomra az is fontos, hogy az állatokat se kelljen bántani azért, hogy én jól érezzem magam.

Na akkor nézzük az én személyes tapasztalataim különböző vegán diétákkal.

Zsíros, alacsony szénhidrát

Először is, a magas és nagyon alacsony szénhidrát tartalmú étrendről (keto, paleo) nem sokat tudok nektek mondani, mert én nem bírom. Mikor kipróbáltam, rosszul érzetem magam tőle, emésztésem katasztofális volt, nagyon hiányoztak a szénhidrátok, gyümölcsök. Nem is bírtam igazán betartai és hízni keztem tőle, úgyhogy abba is hagytam viszonylag gyorsan. Alapból nem szeretem a zsíros ételeket, kivéve a növényi zsírokat, mint mogyorókrém, avokádó, kókusz és csonthéjasok. De még ezekből sem tudok sokat enni, mert akkor úgy érzem mintha egy nagy kő lenne a hasamban és nagyon letargiás is leszek tőle, semmihez sincs kedvem, energiám. Ezért fontos, hogy olyan ételeket válasszunk, amitől jól érezzük magunkat. Ismerek másokat, akik imádják a zsíros ételeket és nagyon jól is érzik magukat tőle.

 

Magas fehérje, alacsony szénhidrát

Az első terhesség után egy alacsony szénhidrát (nem túl alacsony, kb. 150-200 g per day) és magasabb (állati) fehérje tartalmú étrenddel adtam le a terhesség alatt felszedett kilókat. Fogyás szempontjából működött, energiám is elég volt, viszont nagyon ideges, feszült és türelmetlen voltam és a bőröm borzalmasan nézett ki. Olyan szinten pattanásos volt az arcom, hogy csak alapozóval bevakolva mertem elhagyni a házat.

Magas szénhidrát, alacsony zsír

A második terhesség után egy növényi alapú, magas szénhidrát tartalmú zsírszegény étrend segítségével adtam le a plusz kilókat. Jó volt újra rizst, kenyeret és krumplit enni (a tésztát nem annyira szeretem, tudom furcsa vagyok, de azt is lehetett volna). Nyugodt és türelmes voltam. Viszont nagyon kevés zsíradékot ehettem ahhoz, hogy fogyni tudjak. A pattanások eltűntek az arcomról, aminek rettenetesen örültem, viszont száraz lett a bőröm. Ezért írtam az elején, hogy az is fontos számomra, hogy a bőröm rendben legyen, mert mint látjátok, mindig volt vele valami problémám. Állandóan viszkettem a száraz bőröm miatt és családtagjaim azt mondták, olyan a kezem mintha egy krokodilt fognának 🙂 Hiába kenegettem, különösen télen.

Related post  A túlevés okai - az önszabotálás okai

    hogy ne halj meg Michael greger        Vége a szívbetegségnek - Szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése és gyógyítása Dr. Joel Fuhrman  Vége a cukorbetegségnek - A diabétesz megelőzhető és gyógyítható Fuhrman, M.d. Joel

Magas szénhidrát, alacsony zsír, nyers, növényi alapú

Aztán felfedeztem a magas szénhidrát tartalmú zsírszegény nyers vegán étrendet. Kipróbáltam (elég lassan és fokozatosan tértem át) és imádtam. Életemben nem voltam olyan vékony mint akkor, kifogyhatatlan energiám volt, a bőröm is jól nézett ki és élveztem, hogy annyi gyümölcsöt ehetek amennyi belém fér. Imádom a gyümölcsöket és nagyon hiányoztak amikor nem ehettem őket az alacsony szénhidrát tartalmú étkezés során. Kb. egy évig ettem teljen nyerset, aztán még egy évig kb. 70-80 % nyerset. Azt azért hozzá kell etnnem, hogy érzelmileg nem voltam valami stabil.

személyes tapasztalataim különböző vegén diétákkal

Az is gondot okozott, hogy a munkám miatt sokat kellett utazgatni megbeszélésekre és konferenciákra, ahol nem tudtam megoldani a nyers étkezést. Sokszor még egyszerűen növényi alapú étkezést is nehéz volt betartanom, legtöbbször csak köretet ettem. A szervezők, éttermek sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy mit jelent a vegán étkezés és sokszor bosszantotta őket a speciális igényeim.

Egyre nehezebb volt visszatérni a nyers étkezésre miután napokig, hetekig más ételeket ettem az utazások során és kezdtem felszedni egy kis fölösleget. Az is nehéz volt, hogy a családnak mindig főznöm kellett valamit, annak ellenére, hogy én nem ettem belőle. Közben arra is figyenem kellett, hogy legyen mindig elég érett gyümölcs otthon. Ez igazából télen jelentett gondot.

80 / 10 / 10 - Egy étrend, ami egyszerre képes egyensúlyt teremteni egészségében, testsúlyában és életében Dr. Douglas N. Graham

Magas szénhidrát, alacsony zsír, főtt, növényi alapú

Úgy döntötttem visszatérek a főtt növényi alapú ételekhez, legalábbis részben. Reggelire gyümölcsöt ettem, aztán egy főttet és egy nyerset, köztes étkezésekkor pedig gyümölcsöt. Ez egy darabig jól működött, de aztán elkeztem egyre több főtt ételt enni, annak ellenére, hogy az energiaszintem drasztikusan lecsökkent tőle. Azzal magyaráztam magamnak, hogy egyszerűbb főzni egy nagy adag ételt, amit napokig ehetek, mint mindig friss salátákat készíteni.

Gyorsabban meg is tudtam enni a főtt ételt. A munkahelyen nem volt időm ebédre egy hatalmas salátát elrágcsálni, és mivel általában későn is értem haza (negyed nyolckor), megint egyszerűbb volt egy tányér főtt ételt megenni, mint egy nagy adag salátát elkészíteni és megenni. (A saláták sokkal nagyobbak, amikor zsírszegény nyers ételeket eszik az ember, mint egy átlagos saláta, mert csak úgy lehet elegendő kalóriát bevinni.)

Akkoriban a két gyerek is kicsi volt, sokat kellett velük foglalkozni, plusz dolgoztam is, meg ugye a házimunka is ott volt, valahol könnyítenem kellett a terheken.

Receptek hogy sokáig élj - 100+ egészségmegőrző és betegség-visszafordító recept a mindennapokra Michael Greger - Gene Stone Kristóf lakomái - Vegán kalandozás a világ körül Steiner Kristóf  Henry Firth - Ian Theasby - BOSH!  Ragyogj! - Egészséges, vegán receptek a testi-lelki ragyogásért Angela Liddon

Magasabb fehérje, alacsonyabb szénhidrát, növényi alapú

Aztán akartam egy kis izmot növelni és testzsírt csökkenteni, és a testépítők ezt több fehérje bevitellel érik el, úgyhogy gondoltam miért ne? Végülis a fehérje eltelített mikor az első terhességem után alacsony szénhidrát tartalmú étkezést követtem, csak pattanásos lettem tőle. Remélhetőleg a növényi fehérjétől nem leszek. A szénhidrátot és zsírt viszonylag alacsonyan tartottam.

Az alacsony szénhidrát relatív, mert ami nekem alacsony, az magas lenne egy igazi low-carb evőnek, de nekem alacsonyabb, mint volt. Eszek gyümölcsöt és krumplit, stb. is és eleve a növényi fehérjék nagy része tartalmaz szénhidrátot (pl. babfélék).

Related post  Mi a tápanyagdús, egészséges étkezés egyenlete?

Tulajdonképpen egy kiegyensúlyozott étrendről van szó, van benne fehérje, szénhidrát és zsiradék is, semmi sincs kizárva. Szerintem így a legjobb.

Ezzel jól elvagyok már sok éve. Bőröm nem túl száraz és az időnkénti hormonális pattanásokat leszámítva tiszta is. Energiám is van elég.

Abbahagytam a diétákkal való kísérletezést, azt és akkor eszek amit akarok, csak arra figyelek, hogy hogy érzem magam utána. Ennek alapján választom meg, hogy mit és mennyit egyek. De eszek édességet is és bármit amit megkívánok. Nem vonok meg magamtól semmit, a testem tudja mire van szüksége. Ezt ajánlom neked is.

tofu és zöldségek quinoával

Tanulság

Amint látod az én személyes tapasztalataim különböző vegán diétákkal, mindegyik életmód bevált számomra súlyvesztés/tartás szempontjából, csak a bőröm állapota, energiaszintem, kényelem és kiváncsiság miatt változtattam. A saját tapasztalatom is az, amit az előző posztban leírtam, hogy ha teljes érékű, növényekben gazdag, kevés cukrot és feldolgozott gabonatermékeket tartalmazó étrendet követünk, nagy baj nem lehet. Semmi extra, nem kell kalóriát és makronutrienseket számolni, kivéve ha fitness versenyző akarsz lenni.

Ha nem vagy biztos benne, mi jó neked, figyeld a tested, hogy reagál különböző ételekre. Melyiktől leszel energikus és melyiktől érzed magad letargikusnak? Azt fogod tapasztalni, hogy vannak oyan ételek, amik emésztési problémákat okoznak és vannak amikből mindig túl sokat eszel, nem bírod abbahagyni. Ezeket az ételeket egyszerűen hagyd ki az étrendedből vagy csak alkalmanként edd. Találd meg azokat az ételeket, amiket szeretsz, amik energikussá tesznek és jól érzed magad tőlük. Ez mindenkinek más és más, csak te tudod kikisérletezni magadnak. Ezt mutatják az én személyes tapasztalataim is.

Mentális és lelki segítség

Azzal is tisztában vagyok, hogy maga az étrend önmagában nem biztos, hogy elég. Sokan közülünk nagyon is jól tudják, hogy mit kellene enniük, hogy egészségesek és karcsúak legyenek, de valami miatt mindig szabotálják az erőfeszítéseiket. Egészségesen esznek, sportolnak pár napig, hétig, aztán valami bekattan és feladják az egészet még mielőtt elérték volna a céljukat.

Vagy elérték ugyan a céljukat, de aztán visszatérnek a régi szokásaikhoz és visszahízzák a leadott kilókat, újra emésztési problémákkal küzdenek, megint csupa pattanás a bőrük vagy újra nincs energiájuk semmire. Nem értik miért csinálják ezt újra és újra és végre szeretnének ennek a frusztráló állapotnak véget vetni.

Ha úgy érzed hasonló cipőben jársz, ebben is szeretnék segítséget nyújtani neked. Mivel a berögződött szokások megváltoztatása nem egyszerű feladat, mutatni fogok neked gondolkodásbeli trükköket, amik segítenek majd abban, hogy az agyadat az “ügyed” érdekébe állítsd, mert ugye minden a fejben dől el. Ha a tudatalattid valami miatt (általában korábbi negatív élmény) lázad az elhatározásod ellen, hiába erőlködünk, a vége önszabotálás lesz. Ha szeretnél elbeszélgetni velem erről a témaról nyugodtan küldj egy emailt a hello@ritamayblog.com email címre. 

Ingyenes Étkezési és Életmód Napló

A legegyszerűbben úgy tudsz rájönni, hogy melyik étel milyen hatással van rád és miért eszel időnként többet mint szeretnél, ha elkezdesz egy Étkezési naplót vezetni. De nem olyat, amibe csak azt írod le, hogy mit ettél, mert az csak az ételek fizikai hatásáról nyújt információt. Ha a túlevési szokásod eredetét szeretnéd megtudni egy olyan életmód naplóra van szükséged, amibe az étkezés előtti és utáni érzéseid, tevékenységeid, körülmények, éhség szinted, gondolataid és egyéb tényezőket is bele tudsz írni.

Related post  Alacsony szénhidrát vagy zsírszegény étkezés - melyik a jobb?

Pontosan egy ilyen Étkezési és Életmód Naplót készítettem számodra, amit ingyen letölthetsz és kipróbálhatsz.

Ingyenes Étkezési és Életmód Napló

Ha egyedül nem boldogulsz a kielemzésével vagy egyszerűen csak nincs időd rá, küldd vissza nekem a kitöltött naplót és pár nap múlva elküldöm egy emailben az írásos elemzést a megfigyeléseimmel és tanácsaimmal.

Étkezési és Életmód Napló Audit

Érzelmi evés, kényszeres túlevés és stressz evés

Nézd meg az alábbi tréninget is ha meg akarsz szabadulni az érzelmi vagy kényszeres túlevéstől. Ingyen van.

ingyenes tréning kényszeres evés érzelmi evés

Ez az 55 perces tréning neked szól ha az alábbiak közül van ami igaz rád:

–  álladóan az evés körül járjanak a gondolataid és titokban azon gondolkozol, hogy lehet, hogy mások csak egyszerűen esznek amikor itt az ideje és nem foglalkoznak ennyit az evéssel.
– Gyakran kívánsz valami ennivalót akkor is ha nem vagy éhes.
–  Evéssel vezeted le az idegességet, stresszt vagy más kellemetlen érzéseket, vagy evéssel tereled el a figyelmedet a kényelmetlen érzéseidről.
– Az evést minőségi időként használod: ez az az idő, amit csak magadra szánsz. Úgy érzed, hogy az étel a legjobb „barátod” vagy „szerelmed”. Mindig elérhető és sosem okoz csalódást (vagyis betölt valami hiányt az életedben).
– Gyakran diétázol és/vagy számolod a kalóriákat, pontokat vagy szénhidrátot, méricskéled a grammokat. Eleged van abból, hogy a nap nagy részében az órát bámulod, hogy mikor ehetsz végre megint.
– A kisördög mindig ott ül a válladon és azt suttogja a füledbe hogy legyél rossz és egyél olyat amit nem szabad és nem tudsz nem hallgatni rá.
– Amikor “hibázol” (vagyis valami olyat eszel amit nem kellett volna vagy többet eszel mint tervezted) bedobod a törölközőt és mivel már úgyis mindegy, elrontottad a diétádat, jól teleeszed magad.
– Mindig újrakezded a diétádat, de sohasem jársz sikerrel és egyre nehezebb bármit is betartani.
– Úgy érzed magad mint egy alkoholista aki ételt használ alkohol helyett.
– Ügyeletes jótündérként minden ember minden problémáját segítesz megoldani, és ezzel próbálsz mindenkit boldoggá tenni körülötted – kivéve saját magadat. Mindenre igent mondasz, mindenre megkérhetnek, még akkor is ha neked ez rossz.
– Ki tudja mennyit költöttél már sikertelen diétákra, csodaszerekre, terápiára, megszámlálhatlan órát töltöttél a legújabb diéták felkutatásával és ennek ellenére még mindig ugyanott vagy, ha nem rosszabb helyzetben, mint mikor elkezdtél diétázni.
– Úgy érzed, hogy valami nincs rendben veled. Valami gondnak lennie kell veled, különben nem ennél ennyit.
– Úgy érzed, hogy ez nem az igazi éned és nem érted miért viselkedsz így az ételek körül.
– Minden más területén az életnek sikeres vagy,  de nem ismersz magadra amikor evésről van szó.

További hasznos cikkek:

Miért szabotáljuk a diétánkat?

5 tipp az önszabotálás megelőzésére

Az egészséges étkezés egyenlete

Alacsony szénhidrát vagy zsírszegény étkezés – melyik a jobb?

7 napos smoothie kihívás hogy több energiád legyen

 

Ha tetszett ez a cikk mutatsd megmásoknak is, hátha ők is hasznát veszik 🙂

 

személyes tapasztalatok különböző vegán diétákkal

személyes tapasztalatok különböző vegán diétákkal

Sign up for our newsletter.

We will send healthy lifestyle and weight loss, and emotional eating tips straight to your inbox.

If you have questions or comments you can find me at hello@ritamayblog.com

A free chapter and 3 free videos to help you stop emotional and binge eating

20 habits to lose weight without dieting for those who have always struggled losing weight

How to stop eating your feelings workbook to break free from emotional and binge eating

permanent weight loss without dieting course

Picture of Rita May

Rita May

Hi! I'm so happy to see you here! I hope you come back often.

I help busy and driven female professionals, entrepreneurs and hard working mothers to find time and motivation to eat a balanced diet and transform their relationship with food.

I help you reprogram your mind so you stop emotional eating.

I teach you to stop the negative self-talk and take good care of yourself so food is not your main pleasure source.

Affiliate disclosure

This blog post may contain affiliate links. If you click on one of my affiliate links and make a purchase, I may receive a commission for referring you.

Please know that I only recommend resources I believe in and highly recommend.

Shopping Basket

wait a minute...

For free weight loss and emotional eating

support check out my Freebies page!