A fizikai és érzelmi éhség közötti különbségek

ingyen tréning érzelmi evés, túlevés, kényszeres evés

Ebben a cikkben bemutatom, a fizikai és érzelmi éhség közötti különbségeket.

Gyakran álldigálsz a hűtő vagy a konyhaszekrény előtt valami ennivaló után kutatva?

(Különösen gyakori jelenséggé vált (válik) a felesleges rágcsálás és túlevés, amikor a pandémia miatt (vagy más körülmények miatt) több időt tartózkodunk otthon.  Ebben a cikkben felsoroltam még néhány okot ami miatt ehetnéked lehet karantén (vagy más miatti bezártság) alatt és hogy mit tehetsz ellene.)

Ne szidd vagy okold magad, ez teljesen normális jelenség  🙂

Viszont, ha szeretnéd, hogy kevesebbszer forduljon elő veled, kezdj el odafigyelni arra, hogy mennyire vagy éhes. Vagyis inkább, hogy éhes vagy e egyátalán. Ebben a cikkben már írtam arról, hogy mielőtt enni kezdünk érdemes megkérdeznünk magunkat, hogy fizikai vagy érzelmi éhséget érzünk e.

 

A fizikai és érzelmi éhség közötti különbségek

A gond azonban sokszor az, hogy nem tudod megkülönböztetni az igazi fizikai éhséget az érzelmi éhségtől (unalom, szorongás, stressz, megszokásból evés, illetve élvezet keresése).  Ez különösen nehéz lehet, ha rendszeresen arra használod az evést, hogy elnyomd a kellemetlen érzéseidet vagy eltereld róluk a figyelmedet.

Az első lépés az, hogy felfedezd az evéssel kapcsolatos érzéseidet és megtanuld a fizikai és érzelmi éhség közötti különbségeket.

Mikor valami ennivaló után kutatsz, érdemes elgondolkoznod azon, hogy miért is állsz a hűtőszekrény előtt. Tényleg éhes vagy vagy valami másra vágysz?

Felsoroltam néhány jellegzetességet, ami segít megkülönböztetni az érzelmi éhséget a fizikai éhségtől.

 

 

a fizikai és érzelmi evés közötti különbségek

 

Fizikai éhség

A fizikai éhség általában nem hirtelen csap le ránk, hanem fokozatosan válik egyre erősebbé. Amikor pedig még csak egy kicsit vagyunk éhesek, simán tudunk várni amíg ételhez jutunk.

A fizikai éhség legegyértelműbb jelei a korgó has és az éhségérzet a gyomorban. Amikor fájdalmat vagy kellemetlen érzést érzel az üres hasadban, tudod, hogy csak az evés segít rajta.

Az alacsony vércukorszint által okozott kellemetlen tüneteket is csak az evés szünteti meg. Mikor nagyon éhesek vagyunk el kezd fájni a fejünk, szédülünk, vagy majd elájulunk, könnyen mérgesek és irritáltak leszünk, és fáradtnak érezzük magunkat.

Az igazi éhség ritkán csillapodik anélkül, hogy ennénk valamit. A fizikai éhség annak a jele, hogy a szervezetnek energiára és tápanyagokra, új összetevőkre van szüksége a régi vagy elhalt sejtek felépítéséhez és pótlásához.

Amikor fizikailag éhes vagy bármilyen étel jól hangzik, az egészséges opciók is.

A legmegbízhatóbb jele az igazi, fizikai éhségnek az, hogy ezek a tünetek evés után elmúlnak. Majd csak pár óra múlva térnek megint vissza, amikor a gyomrod kiürül és a testednek újra energiára és tápanyagokra van szüksége.

Ha egészséges kapcsolatod van az étellel, addig eszel amíg jóllaksz, nem pedig addig amíg majd ki durransz vagy kényelmetlenül érzed magad.

Evés után elégedettnek érzed magad és nem szégyenkezel vagy érzed úgy, hogy bűnöztél.

 

Érzelmi éhség 

Éheztél már meg nagyon hirtelen röviddel evés után?

Mint említettem, a fizikai éhség fokozatosan jelentkezik, mert az annak a jele, hogy a testednek időről időre tápanyagokra van szüksége.

Az érzelmi éhség nem így működik. Érzelmi éhség jelentkezhet közvetlenül evés után is, amikor teljesen jól vagy lakva.

Ilyenkor valami specifikus ételre vágysz, sokszor valami egészségtelen ételre, édességre, vagy egy specifikus márkára (pl. Ben & Jerry’s jégkrém).

Kívánsz valamit és nem tudod kiverni a fejedből.

Ez a vágy nem múlik el amikor tele a hasad.

Ne érts félre, nincs azzal semmi gond, ha pl. ebéd után eszel egy kis desszertet. Itt arról van szó, amikor már jóllaktál, de még folytatod az evést.

Nem azért esszük azokat az extra szelet süteményeket vagy pizzát mert még nem vagyunk tele, hanem mert még egyszerűen enni akarunk.

A legegyértelműbb jele az érzelmi evésnek az, hogy megbánást érzel evés után. Az evés egy kellemes elfoglaltság, de ha bűntudatod van miatta, akkor van valami pszichologiai oka az evéssel kapcsolatos döntéseidnek.

 

fizikai és érzelmi éhség különbségek

 

 

Még mindig nem vagy biztos benne, hogy fizikai vagy érzelmi éhséget érzel e?

Válaszolj a következő kérdésekre, hogy kiderüljön:

 

  • Azért eszel mert éhes vagy? Vagy ezért eszel mert az evés boldoggá tesz?
  • Amikor stresszes vagy, vagy valami negatív érzelmeid vannak, evéssel nyugtatod vagy vigasztalod magad?
  • Bizonyos ételeket kívánsz, vagy bizonyos textúrát (pl. krémes, ropogós) és ízeket (pl. sós, édes)?
  • Folytatod az evést miután jóllaktál?
  • Érzemileg megkönnyebbülsz, ellazulsz, megnyugszol az evéstől?
Related post  A túlevés okai - az önszabotálás okai
Related post  Hogy ne együnk állandóan karantén alatt - 2. rész

 

Hogy alakult ki az érzelmi evés szokása?

Sokan esznek azért, hogy megbirkózzanak a kellemetlen érzelmeikkel, és hogy jobban érezzék magukat. Ez a hangulat javulás a kedvenc ételeid elfogyasztása után, (még akkor is, ha nem vagy éhes), az endorfinoknak köszönhető, amelyeket a szervezetben evés után szabadulnak fel.

Ezek az endorfinok a kábítószerekhez hasonló módon javítják a hangulatot, feldobnak egy kicsit. Ez arra tanítja az agyad, hogy az evéstől érzelmileg jobban érzed magad.

Minél gyakrabban eszel azért, hogy jobban érezd magad, annál erősebbé válik ez a szokás. Ennek eredményeképpen ételtől való függőség alakul ki. Az evéshez fordulsz, amikor boldogságra, megkönnyebbülésre vagy egy kis én-időre vágysz.

Ez az oka annak, hogy olyan sokan esznek, hogy megbírkózzanak egy szakítással, válással, újszülött érkezésével, halállal a családban, egy stresszes munkahellyel, anyagi problémákkal, vagy bármi más nehéz és kellemetlen érzésekkel.

 

Related post  Mi okozza a túlevési rohamaidat? Miért eszel ennyit?

Related post  Túlevés karantén alatt - Mit tegyünk ellene

 

Egy tip hogy megismerd az evési szokásaidat

A legegyszerűbb módja annak, hogy megtudd, mi történik veled és a gyomroddal, az, hogyha leírod, mit eszel és hogyan érzed magad evés előtt és után néhány napig. Ez segíthet kideríteni mikor miért eszel, hogy legközelebb jobb döntéseket hozhass.

Készítettem neked egy Étkezési és életmód naplót, amit ingyen letölthetsz innen. Ebben a naplóban le tudod írni egy pár napig, hogy mit ettél, mit csináltál, mennyire voltál éhes, és hogy érezted magad evés előtt és után, mennyit aludtál, mit sportoltál, milyen hangulatod volt.


ingyenes étkezési és életmód napló

Készítettem neked egy tréninget is, amit ingyen megnézhetsz itt. Ebben bemutatom a 6 lépéses stratégiát amit a klienseimmel használok, hogy megszabaduljanak az érzelmi evéstől vagy kényszeres túlevéstől.

Ha szeretnél velem erről ingyen beszélgetni, foglalj le itt egy 60 perces időpontot. Megbeszéljük mi pontosan a problémád és hogy tudok segíteni neked.

ingyen tréning érzelmi evés, túlevés, kényszeres evés

 

Ha tetszett ez a poszt kérlek oszd meg másokkal is:

A fizikai és érzelmi éhség közötti különbségek

 

 

Sign up for our newsletter.

We will send healthy lifestyle and weight loss, and emotional eating tips straight to your inbox.

If you have questions or comments you can find me at hello@ritamayblog.com

A free chapter and 3 free videos to help you stop emotional and binge eating

20 habits to lose weight without dieting for those who have always struggled losing weight

How to stop eating your feelings workbook to break free from emotional and binge eating

permanent weight loss without dieting course

Picture of Rita May

Rita May

Hi! I'm so happy to see you here! I hope you come back often.

I help busy and driven female professionals, entrepreneurs and hard working mothers to find time and motivation to eat a balanced diet and transform their relationship with food.

I help you reprogram your mind so you stop emotional eating.

I teach you to stop the negative self-talk and take good care of yourself so food is not your main pleasure source.

Affiliate disclosure

This blog post may contain affiliate links. If you click on one of my affiliate links and make a purchase, I may receive a commission for referring you.

Please know that I only recommend resources I believe in and highly recommend.

Shopping Basket

wait a minute...

For free weight loss and emotional eating

support check out my Freebies page!